1. dubna 2010

Co nás čeká a nemine - Kites, Prince, Ra.One

...aneb pohlédněme na zoubek třem očekávaným filmům z tohoto roku, které mají všechny něco společného s Amerikou...Inu - globalizace.


KITES 
(Kinopremiéra 21. května 2010)

Jeden z vůbec nejočekávanějších indických filmů roku je stále zahalen rouškou tajemství. Jeho producent Rakesh Roshan je známý především tím, že v devadesátých letech vyráběl (i režíroval) filmy notně nasáklé vlivy pokleslé americké akční tvorby, které ale kupodivu měly poměrně slušný divácký ohlas (Koyla, Karan Arjun, Koi...Mil Gaya, Krrish). Ani Kites se od té Ameriky nějak nemůžou odtrhnout, neboť jejich děj je zasazený přímo do USA. Tam se indický učitel salsy Jai (Hrithik Roshan) setká s pohlednou mexickou dívkou Natashou (uruguayská kráska Bárbara Mori, dosud vystupující hlavně v telenovelách) a ačkoliv si po verbální stránce vzájemně nerozumí, osudově se do sebe zamilují. Nicméně se ukáže, že Natasha má poněkud dobrodružnou minulost a z love story se stane boj o život...



Bližší detaily o ději ani o žánrovém zařazení snímku nejsou známy, ale osobně si myslím, že můžeme očekávat něco jako neo-masala-film, což by rozhodně mohla být zajímavá zkušenost. Plakáty lákají na vášnivou romantiku, sám producent slibuje spektakulární taneční sekvence (ostatně nevyužít úctyhodné taneční schopnosti Hrithika Roshana by byl hřích) a v trailerech zase lítají auta vzduchem ještě divočeji, než v Kobře 11...

Dobrou zprávou je, že za režií tentokát nestojí Roshan sám, ale oceňovaný režisér Anurag Basu (proslavený melodramatem Life in a...Metro), kterému vypomáhalo i pár amerických specialistů - zejména v oblasti akčních scén a speciálních efektů. Hudbu samozřejmě nemohl složit nikdo jiný, než Rakeshův bratr, Rajesh Roshan.


Výroba filmu stála nemalé peníze a jeho tvůrci  si s ním spojují značné ambice, takže se paralelně natáčel ve dvou verzích - v hindštině a v angličtině. Jazyk ale nebude jediným rozdílem - mezinárodní (anglická) a indická verze budou i odlišně sestříhány, každá bude mít rozdílnou stopáž a budou se lišit i obsahem (v té mezinárodní se máme dočkat daleko žhavějších milostných scén). O výsledných sestřih mezinárodní verze se přitom stará známý americký filmař Brett Ratner (Křižovatka smrti, X-men: Poslední vzdor).

Co očekávám s nadějí:
  • Novou formu masala žánru
  • Špičkovou technickou stránku
  • Film, který by mohl Bollywood zas o něco víc přiblížit západním divákům
Čeho se obávám:
  • Aby bylo vůbec poznat, je to film z Indie a ne z USA
  • Že se to kvalitou scénáře zařadí mezi předchozí počiny páně Roshana

PRINCE 
(Kinopremiéra 9. dubna 2010)

To se takhle jednou Vivek Oberoi probudil a zjistil, že neví, kdo je a kde probohal přišel k té střelné ráně v paži... A ne, nestalo se to přímo Vivekovi po nějakém bujarém večírku, ale postavě, kterou stvárnil v akčním snímku Prince. Jeho hlavní hrdina se po čase dozví, že je jedním z nejlepších zlodějů na světě, honosí se přezdívkou Prince, pracuje pro chlápka jménem Sarang a jeho holka se jmenuje Maya. A aby toho nebylo málo, zbývá mu jen šest dní života a po krku mu jde půlka planety...

Film, který se honosí titulkem "Od tvůrců Race" (producent, scénárista) režíruje debutant Kookie V Gulati a podle synopse i trailerů lze očekávat, že se ponese právě v duchu úspěšných (a vcelku povedených) pastišů na americké trháky, jako byl diptych Dhoom, nedoceněný Tashan, nebo právě Race. Poslední zmiňovaný ovšem obsahoval jen minimum akce (a navíc nepříliš zdatně natočené), zatímco v Prince to bude, zdá se, bouchat ostošest.


Přestylizovaný vizuál a matrixovské vychytávky z trailerů zatím vyvolávají smíšené pocity - bude to poctivá pocta akčním žánrovkám, nebo jen jejich strnulá a nepovedená napodobenina?

Co očekávám s nadějí:
  • Poctivou akční pastiš
  • Cool akční scény
  • Pseudochytré vyprávění, které dokáže udržet diváka v napětí (jako v Race)
Čeho se obávám:
  • Že to bude až moc matrixovské
  • Že to bude vykrádat Crank či jiné módní akčňáky
  • Že ten příběh přechytračí sám sebe

RA.ONE
(Kinopremiéra nestanovena)

Ambiciózní akční sci-fi z produkční dílny samotného Shahrukha Khana (resp. jeho společnosti Red Chillies Entertainment) má být s rozpočtem dosahujícícm 1 miliardy rupií (cca 420 milionů korun) druhým nejdražším indickým filmem, hned po loňském akčňáku Blue. Už jen samotný oblek, který oblékne hlavní (super)hrdina (ano, zahraje si ho sám Shahrukh) stál 10 milionů rupií (cca 4 miliony korun) a tvůrci si jej nechali vyrobit u specialistů z Los Angeles, kde se také pilně pracuje na digitálních efektech.

Film má být syntézou superhrdinského žánru s tradičními prvky indické mytologie (sám název se foneticky čte "Rávan", což je jméno démona z Ramajány) a Shahrukh slibuje, že v něm budou k vidění dechberoucí scény...Inu, s těmi hollywoodskými trikaři za zády bych mu to i věřil, ale to by nesměl na režisérskou sesli nepochopitelně usadit packala Anubhava Sinhu, jehož starší "film" Dus mne dosud pronásleduje v nočních můrách. Ale třeba od té doby nabral formu... Shahrukh už tak učinil - tedy po té fyzické stránce, jelikož kvůli roli vypracoval své tělo zpět do svalnaté podoby známé z Om Shanti Om (dámy si jistě pamatují). Jen škoda, že se mu nakonec nepovedlo pro jednu z vedlejších rolí zlanařit Jackieho Chana, jak bylo původně oznámeno.


Co očekávám s nadějí:
  • Tu ránu, kterou bude Shahrukh mít v elastickém kostýmu
  • Efekty a technickou stránku vůbec
  • Že se zas po dlouhé době objeví nějaké indické sci-fi
Čeho se obávám:
  • Že to Anubhav Sinha zprasí svou režijní neschopností
  • Že to bude podobně blbé jako Krrish
  • Že budou alternativní název "Ra.1" Indové číst jako "ra-ék"

Žádné komentáře:

Okomentovat