24. dubna 2010

My Name Is Khan - zajímavosti

Jmenuje se Khan, není terorista a milují ho v Indii i ve zbytku světa. Komerčně megaúspěšný snímek Karana Johara  My Name Is Khan si před pár dny odbyl své vydání na DVD a jelikož se jedná o takový fenomém, pojďme se podívat na několik zajímavostí, které se k němu váží...



Jmenuji se Khan a jsem úspěšný
Všechny předchozí snímky Karana Johara byly velmi úspěšné a ani My Name Is Khan nebyl výjimkou. V Indii sice po skvělém otvíracím víkendu (naplánovaném na hinduistický svátek Šívarátrí) zaznamenal prudký propad, ale zato měl mimořádný úspěch v zahraničí. Ve Velké Británii se stal nejvýdělečnějším indickým filmem všech dob; stejný statut si získal i na Blízkém východě a v Pákistánu, kde překonal nejen o něco starší indické trháky Rab Ne Bana Di Jodi či 3 Idiots, ale také Cameronův Avatar. Velmi dobře si vedl i v USA, ale tam se mu z pozice nejvýdělečnějšího bollywoodského filmu nepovedlo sesadit právě 3 Idiots.

Jelikož zahraniční úspěch filmu přesahoval možnosti indické diaspory, rozhodli se jej tvůrci do západních zemí uvést znovu, tentokrát v přestříhané verzi, která má být západnímu publiku bližší. Americký střihač nakonec film zkrátil o 35 minut, přičemž ve filmu ponechal všechny písně, zato úplně vypustil často kritizovanou sekvenci s hurikánem. Ta byla technicky nejnáročnější částí filmu, ale sám režisér Karan Johar časem přiznal, že ve vyprávění příliš nefungovala.


Jmenuji se Khan a válcuji Berlín
Film byl promítán na 60. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně, kde se setkal s obrovským zájmem. Vstupenky určené pro on-line prodej byly rozprodány do pěti sekund a na portálu eBay se pak prodávaly za úctyhodnou sumu 1000 EUR. Podobné šílenství na berlínském festivale v roce 2007 vyvolal i film Om Shanti Om, v němž hrál rovněž hlavní roli Shahrukh Khan (a byl též jeho producentem).



Jmenuji se Khan a kritika mě má ráda
Ačkoli se dá říct, že zahraniční publikum snímek přijalo lépe než to indické, v ohlasech kritiků tomu bylo spíše naopak. My Name Is Khan obdržel velmi pozitivní recenze od prominentních kritiků z Indie a prakticky se neobjevil žádný vyloženě negativní ohlas. V USA bylo jeho kritické přijetí daleko vlažnější, přesto stále převážně pozitivní. Vesměs všichni pochválili herecké výkony a produkční kvality, někteří recenzenti neseznámení s Bollywoodem ovšem měli problém se scénářem a film jim na poměry amerického diváka připadal příliš cizí a hlavně dlouhý.


Jmenuji se Khan a mají mě za teroristu
Představiteli hlavní role, Shahrukhovi Khanovi, se přihodila podobná událost jako filmovému Rizvanu Khanovi na začátku filmu. Když Shahrukh 14. srpna 2009 přiletěl do USA, byl kvůli svému muslimskému jménu zadržen pracovníky imigrační policie a dvě hodiny vyslýchán. Oficiálně to bylo kvůli jeho záměně s hledaným zločincem. Ačkoli mnoho cestujících na letišti Shahrukha poznalo a dokonce po něm žádali autogramy, policie to ignorovala. Sám herec z incidentu nedělal žádnou vědu, ale událost vzbudila četné reakce mezi indickými politiky i celebritami a indickou komunitou v USA.


Jmenuji se Khan a bojuji s Šívovou armádou
Krátce před uvedním filmu do kin vyjádřil Shahrukh Khan politování nad tím, že se indické kriketové Premier League nezúčastní žádní hráči z Pákistánu. To vyvolalo hysterickou reakci indických nacionalistických radikálů ze strany Shiv Sena (Šívova armáda, podle maráthského krále Šívádži Bhoslého), jejíž představitelé vyhrožovali, že pokud se herec neomluví, žádnému z jeho filmu nebude umožněno promítání ve státě Maharáštra (kde má Shiv Sena většinu). Ačkoli se veškeré výhružky dlouho zdály být ignorovány ze strany indických pořádkových sil, nakonec policie jen v Mumbaí zatknula desítky aktivistů, kteří se pokoušeli zaútočit na kina nabízející předprodej lístků, a asi 1000 radikálních přívrženců Shiv Seny bylo vzato do vazby preventivně. Premiéra, při níž bylo 63 kin v Mumbaí pod policejním dozorem, proběhla bez větších incidentů.


Jmenuji se Khan a v Americe neví, že jsem muslim
Ve filmu lidé poznávají hrdinovo náboženské vyznání podle jména. Příjmení Khan ovšem paradoxně není mezi americkými muslimy přiliš rozšířené a není tedy pravděpodobné, že by podle něj občané USA jeho nositele jako muslimy identifikovali. Asi polovinu muslimů v USA totiž najdeme mezi arabskými a černošskými komunitami, jimž je toto původem turkické příjmení téměř neznámé. V Jižní Asii  (a tedy i v Indii) naopak patří k nejrozšířenějším.


Jmenuji se Khan a Shrahrukh mě režíruje
Shrahrukh Khan nemá jen herecké a producentské ambice - je velkým fanouškem Jackieho Chana a amerických ačkních filmů jako jsou Mizerové či Quantum of Solace a jeho snem je stát se pomocným režisérem pro akční scény. Jelikož Karan Johar si naopak v akci připadá bezradný, zcela do Shahrukhovy režie svěřil scénu ve které se Rizvan dostává k prezidentově koloně, kolem níž pobíhají vládní agenti a po střechách v okolí skáčou odstřelovači. Bylo to již potřetí, co ho Johar k režii pustil - předtím herec režíroval basketbalovou scénu v Kuch Kuch Hota Hai a fotbalový zápas v Kabhi Alvida Naa Kehna. Sám Shahrukh k tomu řekl: "Kdykoli mi dá Karan možnost režírovat akci, tak je to ve filmu, který je absolutně ťuťu-muťu, miloučký, extrémně naivní a nevinný. Takže točím akci ve filmech, kde není žádná akce."

Žádné komentáře:

Okomentovat